Kam po pomoč? K psihologu, psihiatru ali k psihoterapevtu?

Ko se starši sočijo s čustvenimi in vedenjskimi težavi svojih mladostnikov in spoznajo, da svojemu otroku ne morejo pomagati sami ter da potrebujemo pomoč strokovnjaka, se seveda srečajo z vprašanjem, kje naj iščem pomoč in kdo lahko pomaga mojem otroku? Opažamo, da se pogosto pojavlja dilema na katerega od strokovnih delavcev se obrniti. Na psihologa, psihiatra ali psihoterapevta? Da boste lažje poiskali pomoč, smo vam pripravili kratek opis področje dela strokovnih delavcev, ki nudijo pomoč na področju duševnih težav.

PSIHOLOG je oseba usposobljena, da opravlja psihometrično testiranje in ocenjevanje. To pomeni, da vam bo na podlagi vprašalnikov postavil diagnozo in vam skušal pomagati s psihološkim svetovanjem. Zdravil psiholog ne sme predpisovati.

Medtem ko je KLINIČNI PSIHOLOG usposobljen za klinično-psihološko amnezo, psihodiagnostično testiranje ter za postavljanje oz. preverjanje psihiatričnih diagnoz.

Kdaj po pomoč k psihologu?

Pomoč psihologa poiščite takrat, ko potrebujete psihometrično testiranje ali oceno. Pomaga vam lahko tudi takrat, ko potrebujete nasvet ali krajše spodbudne pogovore.

PSIHIATER je zdravnik specialist usposobljen za zdravljenje kompleksnejših duševnih bolezni in osebnostnih motenj, ki potrebujejo medikamentozno zdravljenje ali celo hospitalizacijo.

Njegova temeljna naloga ni nudenje psihoterapije ali svetovanja, prav tako ne opravlja psihološkega testiranja. Na podlagi vaših odgovorov, vam postavi diagnozo, pripravi načrt zdravljenja ter predpiše zdravila, v kolikor so le-ta potrebna. Lahko vas naroči na dodatne preiskave ali pa vam za uspešno zdravljenje svetuje vključitev v psihoterapevtski proces.

Kdaj poiskati pomoč pri psihiatru?

Pomoč psihiatra je potrebna, kadar pride do hujših duševnih težav in bolnik potrebuje tudi terapijo v obliki zdravil. Terapija v obliki zdravil namreč pripomore k stabilizaciji bolnikovega fizičnega in čustvenega počutja in osebo toliko opolnomoči, da je zmožna obiskovati psihoterapevtske pogovore, kadar je za uspešno zdravljenje to potrebno.

PSIHOTERAPEVT je usposobljen posameznik z ustrezno akademsko izobrazbo in ustrezno osebnostno strukturo, ki z različnimi metodami in tehnikami pogovora, poskuša doseči samospoznavanje obravnavane osebe o njenem psihičnem in duševnem funkcioniranju in jo podpira v iskanju lastnih rešitev.

Kdaj poiskati pomoč psihoterapevta?

Psihoterapevt vam bo na varen in sočuten način znal pomagati, ko se boste znašli v težki življenjski situaciji. Lahko gre za enkratne dogodke (smrt ljubljene osebe, ločitev,…) ali dlje časa trajajoče stanje (depresija, anksioznost, težave v odnosih, odvisnost od substanc, hrane, IT naprav…). Pomaga vam lahko tudi, ko imate težave s samopodobo, samozavestjo oziroma, ko bi v življenju želeli nekaj spremeniti.

Vsi naši prispevki

girl-1822702_960_720
Psiholog, psihiater ali psihoterapevt?
Kam po pomoč? K psihologu, psihiatru ali k psihoterapevtu? Ko se starši sočijo s čustvenimi in vedenjskimi težavi svojih mladostnikov in spoznajo, da svojemu otroku ne morejo pomagati sami ter da potrebujemo...
mom-838980_1920
Permisivna vzgoja ali "eno okoli ušes"
Večna dilema, ki med starši povzroča »vroča« trenja. Na eni strani so starši, ki zagovarjajo permisivno vzgojo, na drugi pa starši, ki se jim zdi edino pravilno, in včasih tudi edino mogoče, vzgajati s...
Mladi
Z odraščanjem otrok odraščajo tudi starši
Zdaj, ko imate doma najstnika, predvidevam, da ste, tako kot vaša najstnica oziroma najstnik , tudi vi na pravem pravcatem čustvenem vrtiljaku. Pri čemer je seveda treba upoštevati, da se vzgoja odraščajočega...
Odnos
Kako krepiti odnos z mladostnikom: 10 napotkov za starše (1. del)
S tem prispevkom vam želimo pomagati vzpostaviti pristen stik s svojim otrokom, da mu boste lažje pomagali premagovati stiske, ki jih doživlja v času mladostništva. Pristen stik z otrokom vam omogoča...
skrben_oce
Kako krepiti odnos z mladostnikom: 10 napotkov za starše (2. del)
V tem prispevku vam predstavljam še nekaj dodatnih koristnih napotkov, ki vam bodo v pomoč pri krepitvi odnosa z vašim mladostnikom/-co. V prvem delu prispevka so bili že predstavljeni nekateri načini...
Otrok v stiski
Kako otroci in mladostniki doživljajo ločitev
S tem prispevkom bi rada osvetlila problematiko doživljanja ločitve skozi oči otrok in mladostnikov Čeprav se kot strokovnjakinja na področju zakonskih in družinskih odnosov pri svojem delu srčno zavzemam...
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x